National Park Quiz 7: Islands

Cat Island went to the dogs during World War II, when it was used as a "War Dog Camp." Bob Coates photo via National Park Service.

The national parks have islands galore. There are islands in the ocean, islands in rivers, islands in lakes, and even islands in lakes on islands. Take this week's quiz and see how much you know about these islands. Answers are at the end. No fair peeking!

1. In which national park would you look for an island that is “a volcano within a volcano”?
a. Crater Lake National Park
b. Sunset Crater Volcano National Monument
c. Capulin Volcano National Monument
d. Lassen Volcanic National Park

2. Yellowstone is famed for being the world’s first national park, but few know what America’s second national park was. One big reason is that it became a state park over a century ago. This mostly forgotten second national park was an island, specifically
a. Chincoteague Island on the Atlantic Coast
b. Angel Island in San Francisco Bay
c. Beaver Island in Lake Michigan
d. Mackinaw Island in Lake Huron

3. The National Park Service doesn’t encourage boaters to visit the small, uninhabited island that is the main landholding of the St. Croix Island International Historic Site. That’s because the resources there are fragile and no Facility Development Plan has been approved. This still-under-development unit is in
a. Minnesota
b. New York
c. Maine
d. Washington

4. The War in the Pacific National Historical Park is situated on the island of
a. Peleliu
b. Guam
c. Maui
d. Oahu

5. There’s a Cat Island, a Bear Island, an Eagle Island, an Otter Island, and even a Devils Island. You can visit all of these during a trip to
a. Apostle Islands National Lakeshore
b. Pictured Rocks National Lakeshore
c. Gulf Islands National Seashore
d. Padre Island National Seashore

6. The Statue of Liberty National Monument is located on an island formerly known as
a. Bedloe’s Island
b. Ellis Island
c. Rikers Island
d. Staten Island

7. The ______ Island National Memorial, which is situated in the Potomac River and accessible only via a footbridge, is administered by the George Washington Memorial Parkway.
a. Woodrow Wilson
b. Millard Fillmore
c. Herbert Hoover
d. Theodore Roosevelt

8. More people visit Boca Chica Key and Elliot Key than any of the other small coral rock islands in
a. Gulf Islands National Seashore
b. Everglades National Park
c. Biscayne National Park
d. Dry Tortugas National Park

9. Which of the following national parks has the most islands?
a. Channel Islands National Park
b. Virgin Islands National Park
c. Rocky Mountain National Park
d. Voyageurs National Park

10. Which island, now a National Monument, served as a U.S. Army base from 1794 to 1966?
a. Alcatraz Island
b. Governors Island
c. Ford Island
d. Ellis Island

Extra Credit:

11. Before there was Pickett’s Charge at Gettysburg there was a Pickett’s Landing on the island where the ______ is situated. It happened in 1859 when George E. Pickett was a Captain in the U.S. Army and the United States and Great Britain nearly went to war over a dead pig. Now more than 250,000 people a year visit the park to tour the American Camp and the English Camp.
a. St. Croix Island International Historic Site
b. San Juan Island National Historical Park
c. Isle Royale National Park
d. Perry’s Victory and International Peace Memorial

Answers: (1) a (2) d (3) c (4) b (5) a (6) a (7) d (8) c (9) d (10) b (11) b

Grading: 9 or 10 correct, rest on your laurels; 7 or 8 correct, pretty darn good; 6 correct, nothing to brag about; 5 or fewer correct, nothing to brag about.

Comments

9 out of 11! I had initially put down Apostle Islands - but then changed my answer! Darn!

Bob, I guessed Ellis Island for question #6 and wanted to let you know that I'm taking full credit for it. :) I thought you were trying to trick people who knew the statue itself wasn't on Ellis Island. I picked Ellis Island because it was partially correct. According to the NPS, "The park [Statue of Liberty National Monument] is comprised of two separate islands, Liberty Island and Ellis Island. The Statue of Liberty is on Liberty Island and Ellis Island, the former federal immigration station, is currently a national museum of immigration."

http://www.nps.gov/stli/faqs.htm

I had to google "Bedloe's Island" to find out that's what they used to call Liberty Island back in the day. Sabattis, I thought it was your job to nitpick Bob's quizzes.

Being the Hauptquizmeister, I make the rules. My new rule is this: the Hauptquizmeister can go back and change the question to match the answer. I have already done this with the item in question. I trust you will note that I have achieved a level of weaselness formerly thought to be unattainable. (Gosh, sometimes I even surprise myself!) Now then, Anon, do you have any other complaints about my quizzes?

First of all a big thank you for your quizzes. They are great, even if they show a certain bias to National Seashores. But I'd like to repeat my comment from the second quiz: Please use other filenames for the pictures that accompany the quizzes, as your normal naming scheme gives away one answer each time.

It was Kurt, Kurt, Kurt that done the deed, not me. I do thank you very kindly, MRC, for extending me this opportunity to score a rare weaselspeak double today.

Bob,

You've pulled a fast one. The Cat Island in your photo is from Gulf Islands National Seashore, not Apostle Islands National Lakeshore as noted in question 5. Very clever!

Here's a link to our Cat Island...
http://www.fws.gov/arsnew/photos/printfriendly/Cat_I_Dune_AINL1.JPG

Bob Krumenaker
Superintendent
Apostle Islands National Lakeshore

PS 11 of 11!

Eleven out of eleven? You've got to be kidding. I don't do that well myself on these things. Thanks for the link, Bob. Great photo! Gotta say, though; if your average South Carolinian sees that many rocks on a beach he's going to demand a refund. I'd love to take credit for the quiz photo gambit, Bob, but it was actually that evil genius Kurt who came up with the photo. I'm not going to pass along the compliment, though. I shudder to think what he might come up with if we encourage him. BTW, Apostle Islands is on my "must do" list. It's odd that I've never visited your fine park, since I love lighthouses, often travel to Michigan (my home state), get to the Upper Peninsula once in a while (I'm NOT a yooper!), and wander over to Wisconsin and Minnesota now and then. I've been in your area lots of times while doing to-and-froms (Ashland-Superior, Duluth, the Arrowhead region, etc.; we even made a complete circuit of Lake Superior once). You guys are kinda out of the way.

Good catch Anonymous - that one slipped right past me!

Bob -- Did you see that Outdoor Life just named Apostle Islands the #1 national park? They didn't say what their criteria were but it's always nice to get the recognition. I'll be glad to see you when you visit.

That's great to hear. Looks like Apostle Islands National Lakeshore may be due for an onslaught of visitors. (That should make Bayfield C/C happy.) Got room for 'em all? BTW, do I have to buy Outdoor Life to read the article that rates APIS the number one park?

Bob --

I haven't seen the original article myself, and it doesn't appear to be on line. But here are two links which have the story:

http://www.city-data.com/forum/general-u-s/357328-top-ten-national-parks-u-s.html

http://www.wkowtv.com/Global/story.asp?S=8512974

Not a lot of detail here but these stories usually don't have much anyway!