National Park Quiz 15: Ring of Fire

This Ring of Fire volcano on Umnak Island, Alaska, was erupting very dramatically on 12 June 1945. National Park Service photo by H. Marion Thornton.

1. There are four major types of volcanoes -- plug dome, shield volcano, cinder cone, and stratovolcano. Which Ring of Fire national park is one of the few areas of its size in the world that has all four types?
a. Lassen Volcanic National Park
b. Katmai National Park and Preserve
c. Aniakchak National Monument and Preserve
d. North Cascades National Park

2. The epicenter of the disastrous earthquake that struck San Francisco on 18 April 1906 was located in a National Park System unit, namely ______. Investigators found physical evidence that the San Andreas Fault slipped about 21 feet there.
a. Presidio of San Francisco
b. Muir Woods National Monument
c. Whiskeytown National Recreation Area
d. Point Reyes National Seashore

3. If you wanted to see the Valley of Ten Thousand Smokes you would need to visit
a. Wrangell-St. Elias National Park and Preserve
b. Kenai Fjords National Park
c. Katmai National Park and Preserve
d. Glacier Bay National Park and Preserve

4. The most recent volcanic eruption in a national park in the Lower 48 states occurred in
a. Mount St. Helens National Volcanic Monument
b. Lassen Volcanic National Park
c. Sunset Crater National Monument
d. Capulin Volcano National Monument

5. El Capitan, Half Dome, and the other soaring granite monoliths in Yosemite National Park were created by the erosion of an ancient ______ forming the basement rock or core of the Sierra Nevada Mountains.
a. plug dome
b. stratovolcano
c. batholith
d. laccolith

6. Which of the following is a Ring of Fire national park that has over 500 lava tubes created by shield volcano eruptions?
a. Hawaii Volcanoes National Park
b. Lave Beds National Monument
c. Craters of the Moon National Monument
d. El Malpais National Monument

7. The extraordinarily deep caldera lake at Crater Lake National Park was formed by the collapse of ancient Mount
a. Mazama
b. Tehama
c. Olama
d. Obama

8. You’ll need a backcountry permit, but the skiing and snowboarding is great on the south slope of Brokeoff Mountain at _____. The 9,235-foot high mountain was named Brokeoff because it’s the remnant of an ancient stratovolcano that was about 11,000 feet high 300,000 years ago.
a. Olympic National Park
b. North Cascades National Park
c. Lake Clark National Park and Preserve
d. Lassen Volcanic National Park

9. Mount Rainer is the central feature of the national park that bears its name. All of the following statements about this remarkable mountain are true EXCEPT:
a. It last erupted less than 200 years ago.
b. It is the highest volcano in the Cascade Range.
c. It is a very old volcano, having been formed at least 22 million years ago.
d. It has the greatest single-peak glacial system in the United States.

10. The major geologic formations at North Cascades National Park are
a. terranes that were formed thousands of miles from their present location
b. eroded sills, dikes, and laccoliths produced by ancient shield volcanoes
c. glacially eroded cinder cones arrayed in linear series
d. glacially eroded stratovolcanoes

Extra credit question

11. Mount Rainier is an active stratovolcano that has erupted as recently as 1894. Many respected geologists have said they would not be surprised if were to erupt again and kill many thousands of people. Which hazard associated with a Mount Rainier eruption is considered likely to kill the most people?
a. volcanic ash particles that can be inhaled deep into the lungs
b. melting glacial ice that causes flash floods in narrow river valleys
c. cinders that can accumulate on roofs and cause them to collapse
d. lahars and mudflows that can devastate densely settled areas

Super bonus question

12. The rock formations we’ll be climbing today here at ______ consist of rhyolitic breccia, a type of rock formed from lava sand, ash, and angular chunks of rock. There are many fine climbing routes, but my climbing partner and I will have to be careful which ones we select. The Park Service has banned climbing and off-trail hiking in areas where raptors nest. One of our friends saw two California condors here yesterday, so maybe I’ll finally get to see one.
a. Pinnacles National Monument
b. Sunset Crater National Monument
c. Devils Postpile National Monument
d. Channel Islands National Park

Answers: (1) a (2) d (3) c (4) b (5) c (6) b (7) a (8) d (9) c (10) a (11) d – There is evidence that these extremely dangerous flows of rock, mud, and debris can travel rapidly through heavily populated areas and reach as far as Puget Sound. (12) a – Located in the Gabilan Mountains east of central California's Salinas Valley, Pinnacles National Monument is renowned for its many fine climbing routes on monoliths, spires, and sheer-walled canyons formed by the erosion of an ancient volcano.

Grading: 9 or 10 correct, rest on your laurels; 7 or 8 correct, pretty darn good; 6 correct, passably fair; 5 or fewer correct, nothing to brag about.