Mount Rainier National Park Will Rehabilitate Camp Muir Historic District

Mount Rainier National Park officials have received the go-ahead to rehabilitate the Camp Muir Historic District high on the mountain. NPS photo.

Historic Camp Muir, a touchstone of sorts and a welcoming shelter for climbers on the upper reaches of Mount Rainier, will be rehabilitated by the National Park Service.

The plan, approved last week by Pacific West Region Director Chris Lehnertz, includes the removal and replacement of non-historic structures at Camp Muir.

With as many as 500 folks visiting the facility some days during the peak season, and perhaps 110 of them spending the night, it's not hard to imagine the demands on the camp that is located along the route that John Muir followed in 1888 when he climbed to the mountain's summit.

The camp is located on a narrow east-west ridge, or "cleaver," at 10,080 feet on the Gibraltar route, long known as the most direct route to the summit of Mount Rainier. The number of climbers has ranged from approximately 9,000 to 11,000 annually on the mountain since 2001. Approximately two thirds climb through Camp Muir.

The Camp Muir Historic District is located within a small developed site surrounded by wilderness. It was listed in the National Register in 1991 and included in the Mount Rainier National Historic Landmark District in 1997.

The popularity of Camp Muir as a climbing base camp and destination day hike, and extreme environmental conditions strains existing facilities and adjacent resources. These factors have presented challenges to park managers in their efforts to maintain the site and its public facilities while striving to address safety concerns and minimize impacts to the natural and cultural environment.

Under the selected alternative, the Client and Butler shelters will be removed and replaced, and four new toilets will be constructed to replace five existing toilets. Toilets at the center of the ridge will be removed, and new toilets will be located on the east side of the ridge.

The Historic Public Shelter will have a ventilated cooking area partitioned within the building to provide separation between sleeping and cooking functions. New shelters will be designed and constructed to comply with the Secretary of the Interior's Standards for the Treatment of Historic Properties. New buildings will house instruments and utilities and provide more efficient and convenient storage opportunities.

New dry-laid stone walls will be constructed to infill between existing retaining walls to direct the flow of pedestrian traffic and stabilize pathways along the ridge. The modified alternative does not import crushed rock to Camp Muir, which will address natural resource concerns related to importation of gravel, and reduce the number of helicopter flights to the ridge. Implementation of the selected alternative will take three to five years depending on funding availability.

The FONSI, EA, Errata and associated documents are available for viewing on-line at this site.